• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Özel öğrenciler, Jeotermal “Süs bitkileri üretim serası” ile rehabilite ediliyor

Özel öğrenciler, Jeotermal “Süs bitkileri üretim serası” ile rehabilite ediliyor

Sandıklı ilçesinde 2 ay önce faaliyete geçirilen “Süs bitkileri üretim serası” fiziksel ve zihinsel engelli öğrencilere toprağa dokunma ve kendi çiçeklerini yetiştirme imkanı sunuyor. İlçede hizmet veren Özçınar  Eğitim Uygulama Okulunun bahçesinde jeotermal su ile ısıtılması yapılan 60 metrelik jeotermal serada engelli bireyler mevsimsel çiçeklerin yanında, tıbbi aromatik bitkiler, kaktüs, sukulent ve tropikal meyve yetiştiriciliği […]

Sandıklı ilçesinde 2 ay önce faaliyete geçirilen “Süs bitkileri üretim serası” fiziksel ve zihinsel engelli öğrencilere toprağa dokunma ve kendi çiçeklerini yetiştirme imkanı sunuyor.

İlçede hizmet veren Özçınar  Eğitim Uygulama Okulunun bahçesinde jeotermal su ile ısıtılması yapılan 60 metrelik jeotermal serada engelli bireyler mevsimsel çiçeklerin yanında, tıbbi aromatik bitkiler, kaktüs, sukulent ve tropikal meyve yetiştiriciliği yapıyor.

Seradaki bitkilerin yetişmesinde aktif rol alan ve gözlem yapan engelli öğrenciler, hem yetiştirdikleri sebzeleri tohumdan olgunlaşma aşamasına kadar gözlemliyor hem de el sanatları dersinde bitkiler için kendilerinin hazırladığı ve görsel sanatlar dersinde de boyamasını yaptığı seramik saksılara yerleştirilen sukulentlerin satışını yapıyor.

Özçınar Eğitim Uygulama Okulu Müdürü İbrahim Altıntaş yaptığı açıklamada, öğrencilerin tarıma uzak olmadığını ve 3-4 yıldır okul bahçesinde yaz mevsiminde yetiştirilen ürünleri yetiştirdiklerini söyledi.

5-6 yıldır sera fikrini düşündüklerini ve hayallerini gerçekleştirdiklerini anlatan Altıntaş; “Okul bahçesine sera kurma hayalimizi gerçekleştirmek için Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl bize öncülük yaptı. Seralar bölgesi olduğumuz için bu bölgedeki müteşebbislerin de desteğini alarak okul bahçemize 60 metrekarelik bir alanda seramızı yaparak faaliyetimize başladık. Bitkiler ile çocukların uğraşması, gerek dikimi,gerekse bakımı ve su verilmesinde rol almaları öğrencilerimize büyük faydası olduğunu görüyoruz. Ülkemizde çeşitli yer ve okullarda sera faaliyetlerinin olduğunu biliyoruz. Fakat bu şekilde termal ısıtma yöntemiyle bir sera olduğunu bilmiyoruz. Zannedersem Türkiye’de ilk ve tek termal ısıtma yöntemiyle uygulama yapan bir okulda tek sera” diye konuştu.

-‘Satışlardan elde edilen gelir öğrencilere burs olarak dönecek’

Seranın yaklaşık 2 ay gibi bir sürede faaliyete geçtiğini belirten Okul Müdür Yardımcısı Mehmet Arısoy,  Sera içerisinde öğrencilerin bu bölgede yetişmeyecek olan tropikal meyveleri görebilmeleri için 20 – 30 çeşit tropikal bitkinin de sera içerisinde yetiştirilmeye başlandığını belirtti.

Jeotermal seracılık sayesinde 12 ay 4 mevsim üretimin devam edeceğini belirten Müdür Yardımcısı Arısoy; “Sistemimize soğutma sistemi de yapıldığı için yaz aylarında da burada üretimimiz devam edecek. Aloe vera üzerine yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Kaktüs ve sukulent çeşitleri için hazırladığımız seramik saksılarımız var. Hazır silikon kalıplar üzerinde el sanatları dersinde üretimi yapılarak, görsel sanatlar dersinde de engelli öğrencilerimiz tarafından boyaması yapılarak hazır haline getiriliyor. Şuan kış mevsimi Aralık ayı ve üretimlerimiz devam ediyor. Özellikle özel günlerde düğünlerde, nişanlarda insanlar nikah şekeri yerine bu tür hediyeleri vermeyi tercih ediyor. Taleplerimiz var şuan o talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Bu satışlardan elde edeceğimiz gelirle de seranın giderleri olan tohum alımı, torf alımı ve malzeme alımında kullanmaya çalışıyoruz. Arta kalan kısmını da mezun öğrencilerimiz için burs olarak düşünüyoruz” dedi.

Okuldan mezun olduğunu ve hafta sonları kurs için okula geldiğini ifade eden engelli öğrenci Merve Karaçelik, boyadıkları saksılardaki çiçekleri görmekten mutlu olduğunu ifade etti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM