• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
İZMİR’de 8 bin 400 Sandıklı’lı yaşıyor

İZMİR’de 8 bin 400 Sandıklı’lı yaşıyor

  İzmir Sandıklılar Derneği (İZSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Sarısayın, Sandıklı GÜN FM’de Hasan Coşar’ın hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak yayınlanan “Güncel” programının konuğu oldu. Şuanda ata topraklarında olduklarını ifade eden Sarısayın, “Sandıklı’dan çıkalı çok oldu ama topraklarımızla bağlarımızı koparmak mümkün değildir. Köklerimiz Sandıklı’da burada bizim çocukluğumuz bu kaplıcalarımızda geçti. 1970’lii yıllarda biz Sandıklı’dan buraya […]

 

İzmir Sandıklılar Derneği (İZSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Sarısayın, Sandıklı GÜN FM’de Hasan Coşar’ın hazırlayıp sunduğu ve canlı olarak yayınlanan “Güncel” programının konuğu oldu. Şuanda ata topraklarında olduklarını ifade eden Sarısayın, “Sandıklı’dan çıkalı çok oldu ama topraklarımızla bağlarımızı koparmak mümkün değildir. Köklerimiz Sandıklı’da burada bizim çocukluğumuz bu kaplıcalarımızda geçti. 1970’lii yıllarda biz Sandıklı’dan buraya kadar çoğu zaman yaya olarak gelirdik. O dönemde bu kadar gelişmiş ulaşım imkanları yoktu. Karşımızdaki derede o zaman üstü açıktı ve sıcak su akardı. Orada getirdiğimiz yumurtamızı ve patatesimi kaynayan suda haşlar ve karnımızı doyururduk. Şuan bulunduğumuz alanda da top oynayıp piknik yapardık” dedi. 1962 yılında Sandıklı’da doğduğunu ifade eden Adnan Sarısayın, “1985 yılına kadar Sandıklı’da kaldık. daha sonra öğretmen olarak yurdun değişik bölümlerinde görev yaptım. Şimdi de İzmir Karabağlar’da felsefe öğretmeni olarak gönev yapıyorum. Bizim bütün köklerimiz akrabalarımız, eşimiz dostumuz Sandıklı’da hiçbir zaman bura ile bağımızı koparmadık ve koparmamaya da devam ediyoruz” dedi.

‘SANDIKLI’LI OLUNAMADAN TÜRKİYE’Lİ OLUNAMAZ”

Bizi biz yapan en önemli özelliliğimiz Sandıklı’lı olmamızdır diyen Sarısayın, “Köklerimizden bağımızı kopardığımız anda suda yüzen kuru yapraklar gibi sağa sola savrulursunuz. Sandıklı’lı olunmadan Türkiyeli olunamaz, Sandıklı’lı olmadan Avrupalı olunamaz, Sandıklı’lı olmadan dünyalı olunamaz. Bizi farklı kılan özelliğimiz Sandıklı’lı olmak. Dünya çapında bir felsefe profösürü yetiştirdik. ODTÜ feslefe bölüm başkanı Sandıklı’lı hocamız Ahmet Ünal’ın dediği gibi yerelliği yalamadan evrensel olunamaz” dedi.

“BİZ SANDIKLI’YA BORÇLUYUZ”

Köklerini Sandıklı’da olan ve burda yetişmiş olmanın, Türk Kültürürünü kazanmış olmanın bir borcunu üzerlerinde olduğunu hissettiklerini belirten Sarısayın, İzmirde yaşayan sandıklılılar olarak kültür ve dayanışma derneği kurduklarını belirtti. 15 Mart itibariyle açılışının yapıldığını belirten Sarısayın, “Şuan burada bulunan arkadaşlarımız ve hemşerilerimiz başta Ömer Özkan abimiz, İbrahim Ulubaş ve Hakkı Cemaloğlu arkadaşımız olmak üzere burada da bulunamayan 16 kişiyle Halil Coşar, İsmail Seyman, Ziya Yılmaz, İbrahim Aksu, Mustafa Kışpınar, Recai Bozdemir, Mehmet Mezgil, Orhan Ulubaş, Ahmet Ulubaş ve ismini hatırlayamadığım arkadaşlarımdan özür diliyorum. Onlarda ellerini taşın altına koydular ve İzmir Sandıklı’lılar Derneğini açılışını yaptık.” dedi. Derneğin yerini tespit ederken birinci olarak aradıkları kriterin herkesin rahat ulaşabileceği biryer olması için çalıştıklarını ve metroya yakın bir alanda, tarihi İnönü Lisesinin bulunduğu herkesin rahat ve kolaylıkla ulaşabileceği ve Sandıklı’lı vatandaşların daha yoğun olduğu nokta olmasına özen gösterdiklerin söyledi. Buca bölgesinde çok fazla Sandıklı’lı bulunduğunu ancak güvenlik önlemlerini de göz önünde bulundurarak buraya karar verdiklerini belirten Sarısayın, “Büyük bir heyecan ve hevesle dernek kuruluş faaliyetlerine başladık. ama talihsizlikler yaşadık. Koronavirüs salgını nedeniyle maalesef planladığımız etkinliklerimizi gerçekleştiremedik. Açılışta 450 kişilik kahvaltı programımızı salgın nedeniyle iptal etmek zorunda kaldık. açılışımızı önceden planladığımız içinde mecburen açılışımızı gerçekleştirdik. Sağolsun açılışımıza Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl katılarak desteklerini sundu. Karabağlar Kaymakamımız açılışımızda kurdalemizi keserek derneğimizi şereflendirdi.” dedi.

‘SANDIKLI KÜLTÜRÜNÜ YAŞATAN BİR DERNEK KURDUK’

Sandıklı’dan açılışa çeşitli yöresel ürünlerin gönderildiğini belirten Sarısayın, “Yoğun bir katılım ile derneğimizi açtık. Esnaflarımız duyarsız kalmadı ve madem Sandıklı’lılar derneği ve Sandıklı Kültürünü yaşatan bir dernek kuruyoruz. O zaman bizde Sandıklı’daki ürünleri açılışımızda ikram edelim dedik. Esnaflar ürünlerini göndererek bizlere destek oldu. Meşhur bükme, katmer, ağzı açık gibi muazzam bir açılış yaptık.” dedi. ‘İZMİR’DE 8 BİN 400 KİŞİ YAŞIYOR” İzmir’de Türkiye’nin ikinci Sandıklı’lıların yaşadığı yer olduğunu belirten Sarısayın, “ Birinci yaklaşık 9 bin kişi ile Denizli birinci sırada, ikinci sırada ise Sandıklı 8 bin 400 kişi ile yer alıyor. Buca tarafından yoğun bir Sandıklı’lı yaşıyor. Sandıklı’lı olmak bir değerdir. Köylü şehirli ayırmadan, Sandıklı’lının bütün köylerini 13 mahallesini mahalle ayırımı yapmadan biz Sandıklı’lı olarak kucaklamaya devam ediyoruz” dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM