GÜN FM DİNLE
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Sandıklı’da haşhaş hasadı başladı

Sandıklı’da haşhaş hasadı başladı

İlçemiz merkez ve köylerinde haşhaş hasat dönemi başladı. Sabahın erken saatlerinde haşhaş tarlalarına giden kadınlar, akşama kadar tarlalarda haşhaş kırarak günlerini geçiriyor.

Tıp ve ilaç sanayininde önemli ham maddeleri arasında yer alan haşhaş bitkisi, ekiminden sonra iki kez çapa yapıldıktan sonra olgunlaşan haşhaş bitkisi kapsülü elle kırım yöntemiyle hasat ediliyor. İçerisindeki tohum ve dış kabuğu (kapsül) ayrı ayrı ekonomik değeri olan bitkinin içindeki tohum mutfaklarda hamur işlerinde kullanılıyor, dış kapsülü ise Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) tarafından alınarak ilaç yapımında kullanılıyor.

İlçeye bağlı Baştepe köyünde haşhaş hasadı yapan kadınlardan Gülsan Turhan, haşhaş bitkisinin Eylül ayı içersinde ekildiğini ve Temmuz ayı geldiğinde de hasat yapıldığını belirtti.

Haşhaş üretimi hakkında bilgiler veren Turhan, “Haşhaş Eylül ayında ekilir. Şubat ayı içerisinde çapası başlar. Sonra Nisan ayı içersinde ikinci çapası yapılır. Temmuz ayı içerisinde de kırımı yapılır. Bunları kırdıktan sonra eve götürüyor ve haşhaş ile kapsülünü birbirinden ayırıyoruz. Kapsülünü devlete teslim ederiz. Haşhaşını da şahıslara satarız. Haşhaş sürtülür kahvaltıda yenir, gözlemesi ve hamur işleri yapılır” dedi. -‘Sıcakta çalışmak çok zor’ Haşhaş üretiminin zahmetli bir iş olduğunu belirten Turhan,” haşhaşı kırması kolay bir iş ama sıcağı çok kötü. Bu işlemi genellikle kadınlar yapıyor. Erkekler ise evde hayvanlara bakıyor. Hasat yevmiye yöntemi ile kadınlar arasında yapıldığı gibi, akrabalar arasında ödünç ve köylüler arasında da imece usulü ile de yapılıyor” dedi.

-“Bu işleri yaparak çocuklarımızı okuttuk”

Tarım ve hayvancılık yaparak çocuklarını okuttuklarını ifade eden Turhan, “Rabbim yardım etti. Bu işleri yaparak köyde herkes çocuklarını okuttu. Haşhaş ekiminden toplanmasına kadar tamamen organik olarak üretiliyor. Gübre ve hormon gibi hiç bir şey kullanılmıyor. Allah ne verdiyse onu topluyoruz. Çok güzel bunun gözlemesi yapılır, kahvaltıda sürülür, pekmez ile karıştırılır, pastalara, böreklere katılır” dedi.

-‘Bizim geçim kaynağımız bu”

Haşhaş kapsülünü toplamanın güzel bir iş olduğunu belirten tarlada çalışan kadınlar, sıcakta çalışmanın zor olduğunu, ancak emeklerinin karşılığını aldıkları için severek çalıştıklarını ifade ettiler. “Devlet kontrolünde olan bir ürün” Tarlada ailesine yardım eden ve bir taraftan da Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) için hazırladığını belirten Cennet Aslan ise “Aileme yardım ediyorum. Bir yandan da sınava hazırlanıyorum. Haşhaş devlet kontrolünde olan bir ürün, belli başlı yörelerde ve bizim bölgemize özel bir ürün. Uyuşturucu özelliği olduğu için devlet kontrolünde yetiştiriliyor. Bunun yanında ilaç sanayinde de kullanılıyor” dedi. >> Hüseyin ÜNLÜSOY

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Sponsorlu Bağlantılar
reklam
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM